pastebin - collaborative debugging tool
kpaste.net RSS


Untitled
Posted by Anonymous on Thu 15th Jul 2010 07:03
raw | new post

 1. Källa: Dagens Nyheter  Avdelning: Nyheter      Sida: A06()     Storlek: M                      Datum: 100715
 2. Upphov  KRISTOFFER ÖRSTADIUS
 3.  
 4.        
 5. Polisen tar betalt för bevakningen.
 6.  
 7. Polisen har tröttnat på att gratisbevaka konserter, tävlingar och festivaler. Arrangörer får allt oftare betala för bevakningen - och att polisen skickar fakturor väntas bli ännu vanligare framöver.
 8. Kritiker menar att poliser nu kan hyras för pengar.
 9.  
 10. Fylla, bråk och stök. För att finansiera polisinsatser vid olika tillställningar använder landets polismyndigheter allt oftare möjligheten att ta betalt av arrangörerna för jobbet. Förra året skickades räkningar på nästan 2,2 miljoner kronor, jämfört med under 900 000 kronor två år tidigare, visar DN:s kartläggning. Det innebär att uppskattningsvis över 2 300 polistimmar betalades med annat än skattemedel. Det handlar ofta om hela insatser, alltifrån allmän ordning till att dirigera bilar i anslutning till evenemanget. Varje polisman kostar 920 kronor per timme.
 11.  
 12. I Stockholms län har faktureringen ökat från 31 390 kronor år 2005 till 1,2 miljoner kronor förra året. Ökningen ser ut att fortsätta även i år.
 13.  
 14. Beloppen är inte stora i förhållande till polisens budget, men det är ett nytt fenomen. Och kritiker anser att utvecklingen går mot ett samhälle där poliser kan hyras för pengar.
 15.  
 16. - Det finns ju en bärande tanke med att polisen ska vara gratis. Frågan är om det ska vara möjligt att köpa polisiär bevakning. Det blir nämligen kontentan av det hela, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.
 17.  
 18. Enligt honom handlar det om en samhällsutveckling och att man för tjugo år sedan hade sagt blankt nej till företeelsen.
 19.  
 20. - Det är orimligt för polisen att tvingas lägga massor med pengar på kommersiella saker där det finns vinstintressen kopplade till evenemanget.
 21.  
 22. Möjligheten att fakturera regleras i ordningslagen. För att kunna ta betalt krävs i första hand att tillställningen har ett tydligt vinstintresse.
 23.  
 24. Principen att ta betalt varierar stort i landet och nästan tre fjärdedelar av polismyndigheterna har inte börjat använda metoden. Faktureringen tros däremot bli mycket vanligare framöver, enligt flera polismyndigheter.
 25.  
 26. - Det blir nödvändigt för att klara av vår ansträngda ekonomi. Kostnaderna för vår bevakning blir dyrare och evenemangen ökar i antal. Det är omöjligt att hålla detta på en annan nivå än att vi måste börja ta betalt för det, säger Jan-Erik Petersson, kommissarie vid polismyndigheten i Kalmar län.
 27.  
 28. Där har ännu inga arrangörer fått betala, men en översyn planeras. I länet finns flera evenemang som har belastat polisens Ekonomi hårt, exempelvis festivalerna i Hultsfred och Emmaboda.
 29.  
 30. För enskilda bolag kan den ökade kostnaden komma som en överraskning. Mediekoncernen MTG har i elva år arrangerat gratiskonserten Rix FM Festival. Först i år damp en faktura från polisen ned i brevlådan för bevakningen av en spelning i maj i Kungsträdgården i Stockholm.
 31.  
 32. - För oss känns det tråkigt. Framför allt blir det svårt att räkna på om vi ska göra det nästa år. Kostnaderna är så stora att festivalen på sikt är hotad, säger Per Lorentz, informationschef för MTG Sverige.
 33.  
 34. KRISTOFFER ÖRSTADIUS
 35.  
 36. kristoffer.orstadius@dn.se 08-738 15 04
 37.  
 38. 920 kronor. Så mycket kostar varje polisman i timmen.

Submit a correction or amendment below (click here to make a fresh posting)
After submitting an amendment, you'll be able to view the differences between the old and new posts easily.

Syntax highlighting:

To highlight particular lines, prefix each line with {%HIGHLIGHT}
All content is user-submitted.
The administrators of this site (kpaste.net) are not responsible for their content.
Abuse reports should be emailed to us at